Ingrediente

Feniculul (fennel seed)(Foeniculum vulgare) este folosit în tratarea a numeroase afecțiuni datorită proprietăților acestuia: antispastic, tonic nervos, dezinfectant. În medicina populară, feniculul era utilizat pentru vindecarea constipației, balonărilor, calmarea colicilor.
Există câteva preparate pe bază de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale: ceaiul de fenicul, necesar în vindecarea bronșitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice și psihice. Pulberea preparată din semințe de fenicul ajută la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.
Vinul preparat din fructele de fenicul reprezintă un remediu natural excelent. Fructele de fenicul au proprietatea de a calma și alina durerile de orice natură și se pot utiliza sub forma de diverse preparate.
Samanta de psyllium(psyllium seed) Datorită conţinutului ridicat de fibre spongioase, tărâţele de psyllium reduc pofta de mâncare, îmbunătăţesc digestia şi detoxifică organismul, fiind o alegere sănătoasă atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus. De asemenea, aceste tărâţe ajută şi la tratarea constipaţiei, menţin colesterolul scăzut şi pot să prevină apariţia cancerului de colon.

Deoarece este o plantă expandabilă, seminţele de psyllium se umflă de până la 20 de ori atunci când sunt amestecate cu apa, menţinând senzaţia de saţietate pentru mult timp, ajutând astfel la pierderea în greutate. Nici când vine vorba de calorii nu este de neglijat, deoarece conţine doar 32 de calorii la două linguri, suficiente pentru a-ţi potoli senzaţia de foame, ba chiar pentru a te face să te simţi complet saturat(a).

De asemenea, tărâţele de psyllium au avantaje suplimentare faţă de alte surse de fibre, cum ar fi reducerea flatulenţei şi tratarea senzaţiei de balonare.

Cele mai clare studii legate de proprietăţiile acestei plante în sănătate confirmă faptul că un consum regulat de psyllium poate să reducă riscul de boli de inimă şi nivelul colesterolului din sânge.

De asemenea, tărâţele de psyllium sunt cunoscute pentru buna prevenire şi tratare a hemoroizilor şi diareei, ameliorarea simptomelor de colon iritabil (o tulburare legată de stres, cu crize de diaree şi constipaţie alternative) sau reducerea absorbţiei acizilor graşi din intestin.

Consumul de Psyllium este recomandat adesea şi în urma intervenţiilor chirurgicale, în timpul sarcinii sau ca un tratament secundar în anumite tipuri de boli gastro-intestinale.

Rhamnus purshiana” SAU” Cascara sagrada” sau „CRUSIN”

Crusinul (Cascara Sagrada) este utilizat ca purgativ in cazul constipatiilor cronice atonice, cu precautie in constipatiile femeilor insarcinate si a bolnavilor greu deplasabili, in cazul fisurilor anale, hemoroizilor etc.

Termenul cascara sagrada, inseamna scoarta sacrain limba spaniola. Preotii spanioli din California espre Sagrada Cascara de la indieni. Aceasta planta valoroasa a fost folosita timp de secole pentru proprietatile sale de curatare naturale. Practicienii traditionali s-au folosit Sagrada Cascara pentru a incuraja eliminarea sanatoasa, în conditii de siguranta si natural. Coaja este recoltata primavara si vara si este se pune la uscat o perioada de cel putin un an. Imbatranirea permite principiilor active din scoarta sa devenia mai blande deoarece proprietatile laxative din scoarta proaspata sunt foarte puternice. Folosit ca un laxativ de catre grupurile de nativi americani de pe coasta de nord-vest din Pacific pentru foarte mult timp, scoarta de Cascara Sagrada a fost introdusa in practica formala medicala in Statele Unite din 1877.

In doze mici, crusinul curata delicat tubul digestiv chiar si in cazul inflamarii peretilor sai, favorizand simultan vindecarea invelisului mucilaginos al tubului digestiv. Crusinul este o componenta de baza in ceaiurile antihemoroidale si in amestecurile purgative.

Ghimbirul :Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, în vreme ce o cană de suc din aceeași parte a plantei vă poate scăpa de un sughiț rebel, greață sau vomă, ori chiar de o toxiinfecție alimentară.

Reumatism: Rapoarte medicale din diverse spitale chinezești arată că injectarea unei soluții de 5-10% suc de ghimbir în zonele afectate, poate trata cu succes durerile reumatice.

Ghimbirul este folosit, adesea, ca antidot în caz de rău de mare. Este întrebuințat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotație. Ghimberul acționează și împotriva stărilor de vomă, grețurilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale. În caz de greață

În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir și morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir care eliberează plămânul de secreții.0.5-1.5 g de praf de rădăcină de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, înainte de masă, înlătură durerile de cap de natură nevralgică și spastică, grețurile și voma (la femeile însărcinate), tratează bronșita și astmul bronșic, frigiditate, cataracta.

Zmeura combateConstipatia- este fructul cel mai bogat in fibre alimentare, substante nedigerabile, care actioneaza ca un piston, impingand materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici si zaharurile complexe din aceste fructe ajuta la normalizarea florei intestinale.

Cancerul de colon – un studiu de medicina experimentala facut in China sub conducerea dr. C. Huang arata ca administrarea zmeurei reduce considerabil riscul de a dezvolta cancer la colon. De „vina” pentru acest efect sunt substantele fenolice din zmeura, despre care vorbeam anterior, care previn malignizarea celulelor normale si inhiba cresterea tumorilor deja existente. Si fibrele alimentare, in care zmeura este foarte bogata, care curata sistematic tubul digestiv, sunt un factor activ in prevenirea cancerului de colon si de rect. Administrarea zmeurei, cate 150-300 de grame pe zi, incetineste evolutia bolii, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, precum si la mentinerea tonusului fizic si psihic al bolnavului de cancer

ALFALFA (Medicago Sativa) -Lucerna

lucerna este considerată hrana verde a mileniului.Principala sa funcţie terapeutică este aceea de a fortifica sistemul imunitar. Folosită în stare proaspătă, lucerna îşi menţine nutrienţii esenţiali necesari bunei funcţionări a întregului organism. Planta conţine o cantitate mare de enzime, substanţe antiinflamatoare, betacaroten, vitaminele B6, C (de patru ori mai multă decât citricele), E, D, K şi U, precum şi minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu)

Planta este folosită ca tonic general şi ca întăritor al sistemului imunitar. Tratamentul cu lucernă este recomandat de specialişti pentru detoxifierea şi stimularea funcţiei ficatului şi pentru purificarea sângelui. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, lucerna are puterea de a absorbi şi de a elimina toxinele din organism. De asemenea, lucerna este recomandată de fitoterapeuţi pentru eliminarea retenţiilor de apă din organism. Datorită substanţelor active conţinute în frunze şi în lăstari, tratamentul cu lucernă are efecte benefice în combaterea constipaţiei. De asemenea, planta are efect purgativ şi reduce balonările.

Regenerează mucoasa aparatului digestiv În frunzele de lucernă se găseşte o vitamină mai puţin cunoscută, U, care previne ulcerul şi reînnoieşte mucoasa lezată a stomacului şi a aparatului digestiv. Când lucerna se administrează înainte de masă, aceasta uşurează procesul de digestie.

Datorită conţinutului ridicat de fibre, este benefică în constipaţie, având un uşor efect purgativ.

Rubarba, sub denumirea stiintifica Rheum rhabarbarum, este o planta foarte veche ce a fost utilizata in medicina alternativa si in domeniul horticulturii, in China Antica.

Potrivit inregistrarilor oficiale, rubarba este folosita in China din anul 2700 i. Hr., aceasta fiind cultivata in scopuri medicinale datorita calitatilor sale purificatoare.

Rubarba este o planta medicinala perena, inalta, intepatoare si cu un gust amar. Tulpina de rubarba contine o cantitate semnificativa de proteine, minerale, grasimi, fibre si carbohidrati.

Rubarba are si un continut ridicat de minerale si vitamine precum calciul, fierul, fosforul si vitamina C.

Proprietati medicinale:

– are actiune astringenta, de aceea s-au observat rezultate benefice in cazurile deranjamentelor stomacale cauzate de prezenta unor substante iritante in intestine;

– este un purgativ eficace, reducand si aciditatea excesiva in tractul digestiv al copiilor

– mai este indicata si in tratarea hemoroizilor, bronsitelor cronice, febrei cronice, astmului bronsic si corizei (inflamatie a mucoasei nazale; guturai). Rubarba mai trateaza si durerile, vanataile, lumbago (boala manifestata prin dureri in regiunea lombara, datorita unui efort fizic sau a expunerii la frig

Tarate de orez:

Principala proprietate utilă a tărâțelor de orez : capacitatea de a curăța organismul de toxine , alergeni. Tărâțele absorb apa , se umflă , dar nu se dizolvă. Tărâțele tranzitează sistemul digestiv , absorbând substanțele nocive , ajutând excreția în mod natural.

  Utilitatea tărâțelor de orez :

Ajută la îmbunătățirea funcției ficatului , rinichilor și ale sistemului excretor.

Ajută la pierderea în greutate, reduce colesterolul din sânge și reduce senzatia de foame.

Cu o cantitate suficientă de apă, pot fi utilizate pentru tratarea constipației.

Iarba de grau : proprietățile cele mai cunoscute ale ierbii de grâu sunt eliminarea toxinelor, îmbunătățirea aspectului pielii și a părului, combaterea alergiilor și a tusei, accelerarea metabolismului, stimularea digestiei și creșterea nivelelor de energie.